Futballitis

Futballitis

Egy kutatás szerint több közúti baleset történik Szingapúrban és Tajvanon a rangos futballmérkőzések miatt

2020. december 27. - arminvfabian

watch-football-best-sports-bar-hong-kong-feature-image-870x435_1_2000x.jpg

Kai Chi Yam, a Szingapúri Nemzeti Egyetem Üzleti Iskolájának egyetemi docense egy Barcelonában megtekintett Bajnokok-ligája mérkőzést követően (mely épp a Liverpool hihetetlen 4-0-ás győzelmével végződött) azon kezdett gondolkodni, hogy gyakorlatilag minden világviszonylatban közkedvelt összecsapás Európában játszódik. Ekkor fogalmazta meg azon hipotézisét, mely szerint az ázsiai rajongóknak mindenképp meg kell vonniuk az alvást maguktól, hogy megnézhessék a mérkőzéseket, ennek pedig valószínűleg következményei is vannak. Az ötlet eredményeként megszülető társszerzős munka most azt mutatja, hogy valóban beszélhetünk ilyen következményekről.

A szerzők célja a kutatásuk során az volt, hogy kapcsolatot keressenek az Európában zajló futballmérkőzések és az ázsiai országokban történő közúti balesetek között. Ennek eléréséhez két országot vizsgáltak: egyrészt Szingapúrt, mely esetében kizárólag a taxikkal kapcsolatos történéseket elemezték (összesen több mint 41.500 incidenst három év lefolyása során), illetve Tajvant, ahol az összes balesetet megtekintették (1.8 millió esetet hat éven keresztül).

A kérdésük egyszerű volt: látható-e olyan tendencia, mely szerint az igen jelentős európai futballmérkőzéseket követő napokon több a baleset, mint a többi olyan napon, amikor bár vannak meccsek, de azok kevésbé nevezhetőek lényegesnek?

A válaszuk szerint egyértelműen igen, ami Tajvan esetében például évi 41 ezer plusz balesetet okoz, egyben körülbelül 15 millió dollárnak megfelelő anyagi veszteséget is. Állításuk alapján olyan modellt alkalmaztak kutatásuk során, mely kizárt különböző más tényezőket, így valószínűtlen, hogy az adott hétköznapokon esetleg az évszak, az időjárási körülmények, demográfiai tényezők, esetlegesen más időszakos okok járultak volna hozzá a balesetek növekvő számához.

A kutatók úgy látják, hogy bár munkájuknak vannak különböző limitációi (például a balesetek súlyát nem vizsgálták, ahogy azt sem, hogy a balesetben érintettek milyen szokásokkal rendelkeznek a mérkőzések követése során), mégis rávilágít azon problémára, mely szerint a sok esetben 7-8 órás eltolódással mérkőzéseket követő ázsiai rajongók életében nehézséget okoz a jelenlegi rendszer. Az európai közönségnek nagyon is kényelmes időpont (munkaórákat és talán vacsorát is követően, de még „nézhető időpontban”) ugyanis kényelmetlen az ázsiaiak számára, akik jelentősen csökkentik az alvásórákat, különösen is két esetben – amikor a kedvenc csapatuk játszik, illetve amikor európai szinten is erőteljes, top kategóriához tartozó együttesek találkoznak egymással.

Kutatásuk lezárásaként azon javaslatot fogalmazták meg, hogy a nívós európai mérkőzéseket lehetőség szerint péntek vagy szombat esténként rendezzék meg

(ez a nemzetközi meccsek esetében értelemszerűen egy teljes átstrukturálást eredményez, hisz a Bajnokok-ligája összecsapásokat kedden és szerdán, az Európa-liga mérkőzéseket csütörtökön játsszák), a vasárnap estére kiírt rangos meccseket tartsák meg korábbi időpontban, az ázsiai rajongók pedig figyeljenek arra, hogy amennyiben éjszaka alvás helyett mérkőzéseket néznek, akkor a következő napon tömegközlekedési eszközt vagy taxit használjanak (szerk. kivéve persze ha a taxisofőr is ugyanazt a meccset nézte).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://futballitis.blog.hu/api/trackback/id/tr1716358962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emmett Brown 2020.12.28. 13:27:00

Érdekes, bar természetesen nulla esély van a variálásra, max ha tényleg létrejön az Európai Szuperliga.

Bár ott is véleményes a dolog, a szponzoroknak elég masszív lóvé a kedd-szerda a péntek-szombathoz képest.
süti beállítások módosítása